Colombia La Rosa Carbonic
Nanolot odrůd Caturra a Colombia z kolumbijské farmy La Rosa je zpracovaný experimentální metodou tzv. karbonické macerace. Jedná se o příjemně ovocnou kávu s tóny malinových bonbónů, brusinek, vína a kakaa.
La Rosa je název farmy, která leží nedaleko obce Hispania v jihozápadní části kolumbijského departmentu Antioquia. Farma má rozlohu 21 hektarů, z čehož je 12,5 hektarů plochy osázeno kávovníky. Nadmořská výška kávovníkových porostů je okolo 1300 až 1600 metrů. Farma je ve vlastnictví produkční a exportní společnosti Cafelumbus. Managerem farmy je Carlos Castañeda, který na farmě žije a pracuje se svou rodinou. Farma La Rosa je certifikovaná v programu Rainforest Alliance.
Naše káva je nanolot odrůd Caturra a Colombia zpracovaný na farmě experimentální metodou tzv. karbonické macerace, viz. níže. Aroma kávy je ovocné. Chuť je čistá, příjemně ovocná s tóny malinových bonbónů, brusinek, vína a kakaa.
Kávu pražíme primárně pro použití na filtr, nicméně vzhledem k její sladkosti se hodí i na ovocné espresso. Vyzkoušejte Cold Brew. Je skvělé.
Vedle tradičních metod zpracování kávových třešní, jakými jsou promytá, suchá/naturální a honey metoda, se ve světě výběrové kávy začínají prosazovat i zcela nové tzv. experimentální způsoby zpracování. Jednou z nich je metoda karbonické macerace převzatá z vinařského světa.
Při této metodě jsou kávové třešně umístěné do uzavřených nádob, které jsou tlakem naplněné oxidem uhličitým. Atmosféra CO2 a absence kyslíku zpomaluje a mění proces fermentace. Nedostatek kyslíku v třešních způsobuje pomalejší štěpení cukrů, stejně tak se zpomaluje i vývoj pH. Takto zpracované kávy mívají různé netypické, převážně výrazně ovocné příchutě, zvýrazněné aroma, sladkost nebo aciditu.
Vzhledem k náročnosti experimentálních metod je obvykle takto zpracováváno jen velmi omezené množství produkce.
Parametry
- Označení
- Colombia La Rosa Carbonic
- Původ
- Kolumbie, Antioquia, Hispania, farma La Rosa, Carlos Castañeda
- Nadmořská výška
- 1300-1600 m
- Odrůda
- Caturra, Colombia
- Klasifikace zrna
- Nanolot
- Zpracování
- Experimentální
- Certifikace
- Rainforest Alliance
- Pražení
- Lehké
- Použití
- Filtr i espresso
- Profil
- Moderní/Ovocný